Alles wat ik moet weten over mijn auto

Autofinanciering

Autoverzekering

Fiscaliteit

Tips en nuttige links

 

Uw autoverzekering

Wat is verzekerd in een autoverzekering?

Premies vergelijken kan interessant zijn, maar het is belangrijker om de waarborgen te vergelijken die in uw polis verzekerd zijn:

  • burgerlijke aansprakelijkheid (enige wettelijk verplichte verzekering)
  • rechtsbijstand
  • omnium
  • kleine omnium
  • bestuurdersverzekering
  • bijstand

De waarborg rechtsbijstand zal u helpen om uw schade te verhalen op de tegenpartij indien de tegenpartij aansprakelijk is, of uw belangen te verdedigen indien er betwisting is over de schadevaststelling of de aansprakelijkheid.

Een omnium is een soort van alle risico verzekering waarin (bijna) alle kosten aan uw auto, veroorzaakt door externe oorzaken, verzekerd zijn. Bijvoorbeeld: de schade aan uw wagen doordat u tegen een paaltje bent gereden. Opgelet: mechanische defecten, onderhoud en vervanging van kapotte onderdelen worden niet gedekt door de omnium. In de omniumverzekering is gewaarborgd: eigen schade, brand, diefstal, natuurkrachten (hagel!) en glasbreuk.

In een gedeeltelijke omnium zitten dezelfde waarborgen, met uizondering van eigen schade.

De gebruikelijke bestuurder(top)

Voor de berekening van de premie vraagt men wie de gebruikelijke bestuurder van het voertuig zal zijn. Niet alleen de leeftijd en het aantal jaren rijervaring kunnen een invloed hebben op de berekening van de premie, maar soms ook de woonplaats en het beroep.

De politiek van verzekeraars kan soms sterk verschillen en het is niet altijd voor de hand liggend om daar als leek wegwijs in te geraken. Hulp van een professionele verzekeringsmakelaar met een goede marktkennis is dus aangewezen.

Verzwegen jonge bestuurder: leugentje om bestwil? Toch niet! (top)

De indianenverhalen over hoe u de verzekeringsmaatschappij te slim af kan zijn om aan een goedkope verzekering te geraken dankzij valse verklaringen, zijn algemeen verspreid.

Valse verklaringen leiden echter altijd tot problemen: vroeg of laat komt de waarheid aan het licht. Wist u dat verzekeringsmaatschappijen zelfs niet aarzelen om detectives in te zetten om de waarheid te achterhalen?

En dan komt de miserie: nietigheid van de polis, geen tussenkomst van de verzekeraar, terugvordering van uitbetaalde schadevergoedingen,... Eenmaal uw naam gekend staat als frauduleus, wordt u bovendien geregistreerd op een zogenoemde “zwarte lijst”.

Vrijstelling (top)

In een omniumverzekering wordt meestal met een vrijstelling gewerkt. Dit is het bedrag dat u zelf zal moeten betalen indien u schade heeft.

Doorheen de jaren hebben verzekeraars verschillende soorten en hoogtes van vrijstellingen ontwikkeld. Doe beroep op uw verzekeringsmakelaar om de voor u meest geschikte oplossing te zoeken.

Bestuurdersverzekering (top)

Wanneer uw voertuig in een ongeval betrokken raakt, is de bestuurder de enige die niet door uw verzekering gedekt is.

Is de bestuurder in recht, dan zal de verzekering van de tegenpartij zijn lichamelijke schade vergoeden.

Is de bestuurder echter in fout, dan kan hij op geen enkele verzekering beroep doen, tenzij... u een bestuurdersverzekering onderschreven heeft. Die geeft dekking voor:

  • medische kosten
  • blijvende invaliditeit
  • overlijden

Er zijn grote verschillen tussen bestuurdersverzekeringen en dit geeft aanleiding tot grote premieverschillen.

Heeft u de bestuurdersverzekering nodig? Dit hangt echt af van uw persoonlijke situatie: wat zijn uw andere verzekeringsdekkingen (hospitalisatieverzekering? persoonlijke ongevallenverzekering? overlijdensverzekering?) en rijden nog andere personen met uw auto.

Wat moet u doen bij een schadegeval? (top)

Stap 1: vul het aanrijdingsformulier steeds zo volledig mogelijk in (ook als de politie ter plaatse is geweest). Klik hier voor een handleiding. Aarzel niet ons kantoor te bellen indien u hierbij hulp nodig heeft (09-339 08 08).

Stap 2: controleer steeds zelf de identiteit van de tegenpartij en de nummerplaat van de wagen

Stap 3: bezorg het aanrijdingsformulier aan uw verzekeringsmakelaar (noteer op de achterzijde welke garage u aanduidt als hersteller)

Meer weten (top)

Indien u meer wil lezen over hoe uw autoverzekering werkt, bevelen wij u het boek van Geert Dehouck en Bert De Paep aan: “Goed verzekerd?! De kleine lettertjes van mijn verzekeringen” (uitgegeven bij LannooCampus)

 

 

   
   
Crelan-Online.be | Disclaimer | Card Stop