Checklist voor een zorgeloze autovakantie - Kantoor Verhofstadt

Checklist voor een zorgeloze autovakantie

Houd de belangrijkste documenten bij de hand

 1. Autodocumenten: neem de originele autopapieren mee wanneer u op autovakantie vertrekt (verzekeringsbewijs, keuringsbewijs, inschrijvingsbewijs). Neem geen kopieën. Zo vermijdt u een boete.
 2. Rijbewijs: als u hebt afgesproken om tijdens uw autovakantie met verschillende bestuurders afwisselend te rijden, is het handig dat elke bestuurder snel en gemakkelijk zijn rijbewijs kan tonen indien nodig.
 3. Identiteitskaarten van iedereen die mee op autovakantie is
 4. Vignetten: koop op voorhand alle vignetten die verplicht zijn voor de landen waar u door rijdt

Houdt al deze documenten binnen handbereik. Zo verliest u tijdens een eventuele controle geen tijd omdat u in de bagage naar de nodige documenten moet zoeken.

Wil u echt zeker zijn? Neem dan kopieën van uw belangrijkste documenten en bewaar ze in uw bagage. Zo heeft u bij verlies of diefstal tijdens uw autovakantie toch nog altijd een bewijs bij de hand.

Wat neemt u mee in de auto?

Binnen handbereik tijdens de autorit:

 1. Zorg ervoor dat u altijd een beetje cash geld in de auto hebt liggen voor betaaltoiletten in wegrestaurants, voor péages, …
 2. Ook al vertrekt u op tijd, de kans dat u tijdens je autovakantie ergens in de file belandt, is groot. Voorzie daarom altijd genoeg eten en drinken voor tijdens de autorit, zeker als u een lange rit voor de boeg heeft.
 3. Neem voldoende rustpauzes. Bent u de enige bestuurder? Dan is het zeker belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Strek regelmatig de benen. Ook voor uw concentratievermogen is het beter om een keertje meer te stoppen onderweg.
 4. Het klinkt logisch om de reservesleutels van de auto thuis in een lade te laten liggen of aan een vertrouwd persoon thuis te geven. Maar tijdens een autovakantie is het toch wel handig om een reservesetje sleutels bij te hebben. Duid één van de medereizigers aan als verantwoordelijke om de reservesleutels bij te houden. De kans dat u ze allebei verliest, is miniem.

In de koffer:

 1. gevarendriehoek
 2. fluohesjes voor iedereen
 3. startkabels
 4. krik
 5. EHBO-koffer

Wat brengt u op voorhand in orde?

 1. Een klein onderhoud van de auto voor u op autovakantie vertrekt, is geen overbodige luxe. Controleer:
  • oliepeil
  • bandenspanning
  • koelvloeistof
  • ruitenreiniger
 2. Zorg ervoor dat het navigatiesysteem helemaal up-to-date is. Verkeerd rijden zorgt meestal voor grote ergernissen tijdens een autovakantie en niet alleen bij de bestuurder.
 3. Als u op skireis vertrekt of een wintervakantie plant, dan denk je beter ook aan winterbanden. Controleer ook zeker de regels rond de skihelmplicht en aansprakelijkheidsverzekering.
 4. Rijdt u naar de zon? Voorzie dan zonneschermen. Uw medepassagiers zullen u dankbaar zijn.
 5. Leg kledij klaar die goed zit. Draag gemakkelijke schoenen tijdens het rijden. Rijden met teenslippers of dikke sneeuwbotten is echt geen goed idee.
 6. Maak een inpaklijst voor uw autovakantie zodat u geen spullen vergeet (kleding, apotheek, toiletartikelen,…)
 7. Plan de vertrekdatum van uw autovakantie in op een rustig moment. Probeer rekening te houden met de zogenaamde zwarte zaterdagen. Het is ook altijd een goed idee om ’s avonds of ’s nachts te rijden. Dan is het namelijk veel rustiger op de baan, slapen de kinderen op de achterbank en heeft u minder last van files en dat zorgt voor minder stress tijdens het rijden. Een goede start dus om uw autovakantie te beginnen.
 8. Bent u iemand die altijd tot de laatste moment wacht met tanken? Neem onderweg geen risico’s en tank op tijd. U wil tijdens uw autovakantie echt niet ergens afgelegen zonder benzine vallen.
 9. Informeer u over de afwijkende verkeersregels in andere landen.

 

Bron: Baloise Insurance 30.03.2022

Wil u snel weten hoeveel een degelijke reisverzekering kost? Reken zelf bij Europ Assistance:

Europ Assistance reisverzekering

Open icon
Close icon

Contact

Gentse Steenweg 8,
9160 Lokeren
09 339 08 08
Online afspraak maken
Of via Whatsapp (09 339 08 08)

Bank: lokeren.gentsesteenweg@crelan.be
Verzekeringen: info@kantoor-verhofstadt.be
Privacygegevens: katrien@kantoor-verhofstadt.be (DPO)

Openingsuren

Ma:8u30 – 12u30   13u30 – 16u30
Di:8u30 – 12u30   16u00 – 18u00
Wo:8u30 – 12u30   op afspraak
Do:8u30 – 12u30   13u30 – 16u30
Vr:8u30 – 12u30   13u30 – 16u30
Za:9u00 – 12u00 (niet in juli en augustus)

Nieuwsbrief

Maximaal 1 keer per maand relevante info in uw mailbox.