Duurzaam beleggen slaagt met glans voor corona test - Kantoor Verhofstadt

Duurzaam beleggen slaagt met glans voor corona test

De beurzen kraakten in maart in al hun voegen toen Covid-19 het Westen in zijn greep kreeg. Sommige beleggingen boden beter weerstand dan anderen: duurzaam beheerde portefeuilles konden natuurlijk geen terugval vermijden, maar de daling was minder.

Sterker: terwijl vele geschrokken beleggers hun geld terugtrokken uit beleggingsfondsen, bleef er geld stromen naar de duurzame beleggingsfondsen. Volgens de leverancier van info over beleggingsfondsen Morningstar trokken beleggers tijdens de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd 385 miljard dollar terug uit beleggingsfondsen. Maar de fondsen met een duurzame strategie kregen in dezelfde periode nog 45 miljard dollar extra toegestopt.

Wat antwoordt u?

Wat zit achter die opmerkelijke evolutie? De beweging richting duurzaam beleggen is al langer sterk, maar het gaat nog altijd in stijgende lijn. De grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders zijn hun investeringen massaal aan het verschuiven richting duurzaam. Het is een verhaal dat niemand onverschillig laat. Wat antwoordt u als men u vraagt of u wil dat uw geld gebruikt mag worden voor om het even welk bedrijf of dat uw geld gaat naar zaken en bedrijven die de wereld ook beter maken?

Tot niet zo lang geleden dacht men nog dat aandacht voor het milieu, een goed sociaal beleid en/of goed bestuur geld kost en dus zou wegen op het rendement. Ondertussen weten we beter. Er is helemaal geen negatieve impact op het financieel rendement van duurzame beleggingen. Het is eerder het tegendeel. vooral in periode van crisis of grote onzekerheid blijken de beurskoersen van goed bestuurde bedrijven beter stand te houden dan die van ‘gewone’ ondernemingen. Op zijn minst mag men zeggen dat duurzame beleggingen minder op en neer gaan.

Veilige haven

Duurzame beleggingen als veilige haven? Bij de coronapandemie werd duidelijk dat niet alleen milieu-beleid belangrijk is. Duurzaam wordt vaak beoordeeld volgens drie begrippen met de afkorting ESG: Environment, Social, Goverance. Hoe scoort een bedrijf voor het milieu, hecht men groot belang aan de sociale relaties en voert men een goed en transparant beleid van de onderneming? De voorbije maanden kwam de ‘S’ van Social sterk op de voorgrond. Mensen waarderen het als bedrijven in moeilijke omstandigheden goed zorgen voor hun medewerkers, hun leveranciers en alle betrokkenen. Bedrijven die niet hadden gewacht op corona om flexibel of op afstand mogelijk te maken waren duidelijk in het voordeel nu het plots moest.

Duurzaam beleid leidt zo ook tot betere economische resultaten. Iets wat beleggers vandaag beter dan ooit duidelijk is geworden. Het is dus niet abnormaal dat goede duurzame bedrijven een hogere waardering krijgen voor hun aandelen of minder rente moeten betalen op hun obligaties. Zo wordt het economische voordeel van zorgzaam zakendoen nog groter. Goede managers weten wat te doen.

Het toeval wil dat ook de olieprijs zwaar zakte tijdens de eerste jaarhelft. Doordat producenten van fossiele brandstoffen minder vertegenwoordigd zijn in duurzaam beheerde portefeuilles en fondsen, zou dat helpen te verklaren waarom duurzame fondsen dit jaar beter presteerden. Maar de afwezigheid van oliebedrijven kan niet het hele verschil verklaren. Bovendien sluiten niet alle duurzame fondsen oliebedrijven volledig uit. Een belangrijke deel ethische investeerders hanteert de ‘best in class’- strategie. Daarbij belegt de beheerder de portefeuille met een klassieke verdeling over alle (of de meeste) sectoren, maar kiest men alleen bedrijven die in hun sector het beste scoren op de zogenaamd ESG factoren. Zo worden indices of sectoren samengesteld met bijvoorbeeld de 50% of 25% beste maatschappelijk verantwoorde bedrijven

Grote sprong

Verdedigers van deze manier van duurzaam beleggen, argumenteren dat een kleine vooruitgang in een vervuilende maar onmisbare industriële sector meer vooruitgang kan brengen voor de samenleving dan een grote sprong voor een software bedrijf dat sowieso weinig milieubelastend is. Louter financieel biedt deze strategie het voordeel dat de diversificatie van de portefeuille niet veel hoeft af te wijken van gewone portefeuilles. Vermogensbeheerders omarmen ook een duurzame screening van bedrijven omdat ze zo risico’s mijden die hen en de beleggers duur te staan kunnen komen. Denk maar aan de enorme schade die het emissieschandaal in de Duitse autosector veroorzaakte. Een bedrijf dat de milieunormen schendt of het niet te nauw neemt met de privacy van klanten of gebruikers riskeert niet alleen reputatieschade, maar moet ook vaker financieel door het stof.

Volwassen

Duurzaam beleggen is een belangrijk onderdeel geworden van het vermogensbeheer. Maatschappelijk verantwoord investeren werd eerst vooral gepromoot door de beleggingsindustrie. De sector was blij om een positief verhaal te kunnen verbinden aan beleggen, een gegeven waar vele spaarders zich onzeker over voelen of argwanend tegenover staan. Door het volwassen worden van duurzaam beleggen is er ook een uitgebreide keuze ontstaan van verschillende strategieën. Zo is er de al vermelde ‘best in class’- aanpak, maar er zijn ook fondsen die vooral op zoek gaan naar thema’s die belangrijk zijn voor een duurzamere wereld. Zoals bedrijven waarvan het product oplossingen biedt voor een beter milieu (voorbeeld: wasmachines die zuiniger omspringen met water) of de klimaatopwarming (herlaadbare batterijen voor elektrische auto’s) of ondernemingen die sterk focussen op gelijke kansen voor mannen en vrouwen, bedrijven die zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden tot en met bedrijven die weigeren mee te gaan in het extreem ontwijken van belastingen. De keuze om te investeren in een betere wereld is groot en groeit nog elke dag.

 

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.

Bron: Crelan Beleggersblog, Guy Billion, 3 augustus 2020

Open icon
Close icon

Contact

Gentse Steenweg 8,
9160 Lokeren
09 339 08 08
Online afspraak maken
Of via Whatsapp (09 339 08 08)

Bank: lokeren.gentsesteenweg@crelan.be
Verzekeringen: info@kantoor-verhofstadt.be
Privacygegevens: katrien@kantoor-verhofstadt.be (DPO)

Openingsuren

Ma:8u30 – 12u30   13u30 – 16u30
Di:8u30 – 12u30   16u00 – 18u00
Wo:8u30 – 12u30   op afspraak
Do:8u30 – 12u30   13u30 – 16u30
Vr:8u30 – 12u30   13u30 – 16u30
Za:9u00 – 12u00 (niet in juli en augustus)

Nieuwsbrief

Maximaal 1 keer per maand relevante info in uw mailbox.